wtorek, 30 grudnia 2014

#007.Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Znalazłam przepis gdzieś w necie, mega mi się spodobał to wklejam ;)

I.Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Ciężkie, dość zbite babeczki przygotowane na ciemnym piwie Guinness
(lub na innym ciemnym). Wzbogacone o krem czekoladowy i przyozdobione
czekoladowymi serduszkami. To propozycja na zbliżające się walentynki.

Składniki:

1. Ciasto czekoladowe na Guinessie - Ciasto:

    * 250ml ciemnego piwa Guinness (lub innego ciemnego piwa)
    * 250g masła
    * 75g kakao
    * 350g cukru
    * 140ml gęstej, kwaśnej śmietany
    * 2 jajka
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    * 275g mąki pszennej
    * 1 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

    * 200g serka kremowego typu Philadelphia
    * 80g cukru pudru
    * trochę czekolady gorzkiej do posypania (ok. 30 g)

Sposób przygotowania:

   1. Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając,
aż masło się roztopi. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao.
Wymieszać.
   2. Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy.
Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając).
   3. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem
i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia składników).
   4. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy cm, wysmarowanej margaryną
i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min.
w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.
   5. Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę.
Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać pokrojoną na małe kawałki czekoladą.
   6. Ciasto przechowywać w lodówce.





Krem czekoladowy:

    * 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    * 120g gorzkiej czekolady


Do dekoracji:
Czekoladowe figurki można przygotować z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady albo kuwertury.  W zależności od upodobań można zrobić jednokolorowe figurki lub użyć dwóch lub nawet trzech rodzajów czekolad i zrobić dowolne wzory.

2.Czekoladowe figurki z foremek
Składniki:

    * czekolada biała (u mnie 100g)
    * czekolada gorzka (ok. 40g)

 Sposób przygotowania:

   1. Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.

   2. Rozpuszczoną czekoladę wylać na papier do pieczenia i
rozprowadzić równomiernie nożem, na niezbyt grubą, ale również nie za
cienką warstwę.
   3. Czekoladę gorzką posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Przy użyciu małej łyżeczki rozprowadzić czekoladę cienkim strumieniem na
białej czekoladzie.

   4. Pozostawić w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Czekolada ma zastygnąć, ale nie być jeszcze całkiem twarda (inaczej będzie się kruszyć przy wycinaniu).
   5. Gdy czekolada jest już gotowa, wycinać ostrożnie, dowolną foremką do ciastek, figurki lub pociąć czekoladę nożem na dowolne kawałki. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
   6. Figurki ściągnąć ostrożnie z papieru.


(do I- czyt Walentynkowe.. ) Sposób przygotowania:

   1. Przygotować krem. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki.
W garnku podgrzać bardzo mocno śmietanę i zalać nią czekoladę.
Kolejno dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
Całość pozostawić do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na co najmniej
2 godz.
   2. Przygotować czekoladowe serduszka do dekoracji.
   3. Przygotować ciasto według przepisu na „ciasto czekoladowe na
Guinnessie”. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Ciasto wyłożyć do formy. (Uwaga: Ciasta jest trochę więcej niż na 12 babeczek. U mnie wyszło 17. Jak przy każdych muffinkach wyłożyć do ok. 2/3 wysokości).
   4. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C.
   5. Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć
z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
   6. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić mikserem na puszystą masę.
Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy
i udekorować babeczki.
   7. Na środku wbić serduszko z czekolady.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz